Pandka rudaMała panda z bambusowych lasów u podnóża Himalajów, odkryta 50 lat wcześniej niż wielka panda. Bambus to 95% jej jedzenia. Latem opiekunowie karmią pandki przy gościach.
Kondor wielkiOgromny sęp z Andów, większość dnia szybuje w poszukiwaniu padliny. Słynna para oliwskich kondorów ma ekspozycję z wodospadem i skalnymi półkami, a zoo słynie z ich hodowli.
Pingwin przylądkowyAfrykańskie pingwiny, krytycznie zagrożone. W stadzie wypatrzcie zupełnie białą Kokosankę: wykluła się tu w 2018 r. i według zoo to jedyna taka albinotyczna pingwinka tego gatunku w ogrodach zoologicznych.
Szympans zwyczajnyNasi najbliżsi krewni: DNA szympansa w 98% jest takie jak ludzkie. W naturze używają patyków do wyciągania termitów i każdej nocy budują nowe gniazdo na drzewie. Latem są karmione przy gościach.
Orangutan borneańskiNajwiększy ssak żyjący na drzewach, samce ważą nawet 100 kg. Orangutany są krytycznie zagrożone przez wycinkę lasów pod plantacje palmy olejowej; zoo wspiera ich ochronę w naturze.
Mandryl barwnolicyMałpa z lasów Afryki z jaskrawym, czerwono-niebieskim pyskiem. Gdy samiec grozi rywalowi, szeroko otwiera pysk i pokazuje kły długie na 6,5 cm.
Szarytka morska (foka szara)Foki szare żyją też w Bałtyku, najczęściej w Zatoce Gdańskiej i Puckiej. Nurkują na ponad 200 m i wytrzymują pod wodą ok. 20 minut. Codziennie opiekunowie karmią je przy gościach i pokazują treningi medyczne.
Oryks szablorogiAntylopa z długimi, zakrzywionymi rogami, przystosowana do życia na pustyni. Oryksy urodzone w Gdańsku pojechały w 2015 r. do Czadu, gdzie pomogły odbudować dziką populację tego gatunku.
Gepard grzywiastyNajszybszy kot świata: w pogoni za zdobyczą na krótkim dystansie przekracza 100 km/h. Pomagają mu w tym długie nogi, giętki kręgosłup i duże nozdrza. Zoo wspiera też ochronę gepardów w naturze.
Żyrafa ugandyjskaŻyrafy z sawann Kenii i Ugandy, ważące nawet 1200 kg. Chodzą inochodem, czyli unoszą jednocześnie obie nogi z tej samej strony. Na stronie zoo przedstawione są Alia, Ivie, Wiechu i młoda Cardi.
Hipopotamek karłowatyRzadki hipopotam z lasów Afryki Zachodniej, odkryty dopiero pod koniec XIX w. Od 2021 r. ma tu własny pawilon. Para Sapo i Tosia doczekała się w 2021 r. córki Tangi.
Lew angolskiLwy zamieszkały tu w 2014 r.: samiec Arco przyjechał z Lizbony, lwice Berghi i Tshibinda z Francji. Rodzina doczekała się licznego potomstwa. Lew jest też w herbie Gdańska.
Wikunia andyjskaNajmniejszy krewny wielbłąda, waży 35 do 45 kg. Żyje wysoko w Andach, nawet na 5800 m, dzięki dużemu sercu. Jej wizerunek jest w herbie Peru.
Żółw czerwonolicyŻółw z Ameryki Północnej, łatwo rozpoznawalny po czerwonej plamie za okiem. Często trzymany w domach i wypuszczany do natury, przez co w Europie uznawany jest za gatunek inwazyjny.
Żbik europejskiDziki kot europejskich lasów, w Polsce żyje tylko na Podkarpaciu i w Małopolsce. Drapiąc drzewa, nie tylko ostrzy pazury, ale też zostawia zapach z łap.
Wiewiórczak trójbarwnyKolorowa wiewiórka z lasów Azji Południowo-Wschodniej. Ogon służy jej do utrzymania równowagi, jako ster przy skokach i jako flaga do sygnałów.
Wielbłąd dwugarbnyWielbłąd z Azji Środkowej, który miesiącami obywa się bez wody, a pijąc, wypija do 120 litrów naraz. Dzikie wielbłądy dwugarbne żyją na pustyni Gobi.
AlpakaUdomowiona krewna lamy z Andów, hodowana dla wełny. Ostrzega stado głośnymi, piskliwymi dźwiękami i, tak jak lama, potrafi pluć.
Lama andyjskaTowarzyska mieszkanka Andów, znana wyłącznie jako zwierzę udomowione. Ma we krwi dużo hemoglobiny, dzięki czemu dobrze znosi rozrzedzone górskie powietrze. W stadzie plują na siebie, żeby pokazać, kto rządzi.
Wielbłąd jednogarbnyDromader, udomowiony ok. 6000 lat temu, w stanie dzikim już nie występuje. Odwodniony potrafi wypić naraz 150 litrów wody. Gdańskie zoo dostało swoje stado wielbłądów w zamian za kwarantannę 50 wielbłądów z Kazachstanu.
Ryś euroazjatyckiPędzelki na uszach rysia działają jak antena i pomagają mu słyszeć. W Polsce zostało ich niewiele, a zoo bierze udział w programie ochrony rysi w naturze.
Piżmowół arktycznyKudłaty mieszkaniec arktycznej tundry. W razie zagrożenia stado ustawia się w krąg: byki z przodu, samice i cielęta za nimi.
Żubr europejskiNajwiększy ssak lądowy Europy, żyjący dziko m.in. w Puszczy Białowieskiej. Trzywarstwowe futro chroni go zimą. Żubry mieszkały w oliwskim zoo już w latach 50.
Takin miszmiMasywny kopytny z Himalajów, żyjący nawet na 5000 m. Jego futro pokrywa oleista, mocno pachnąca substancja chroniąca przed mgłą i deszczem. Najbliższym krewnym jest piżmowół.
Wół domowy (bawół indyjski)Udomowiony ponad 5000 lat temu, w Azji wciąż pomaga przy uprawie pól ryżowych. Upał przeczekuje w błotnistej wodzie. Jego dziki przodek, arni, przetrwał tylko na nielicznych obszarach chronionych Azji.
Dzioboróg kafryjskiDuży afrykański ptak, który większość czasu chodzi po ziemi. Wydaje głuche, grzmiące odgłosy, nadymając worki powietrzne. W 2017 r. dostał tu wybieg z domkiem zimowym.
Puchacz zwyczajnyNajwiększa europejska sowa, aktywna po zachodzie słońca i przed świtem. Na wolności żyje ok. 20 lat, w niewoli ponad 60.
Orzeł stepowyWędrowny orzeł ze stepów Azji i Europy Wschodniej, zimujący w Afryce. Gdy brakuje gałęzi, buduje gniazdo nawet z kości zwierząt.
Czubacz zmiennyDuży ptak z lasów Meksyku i Ameryki Środkowej, żerujący na ziemi. Pisklęta opuszczają gniazdo kilka godzin po wykluciu i latają już w pierwszych dniach życia.
Barasinga bagiennaJeleń z bagien i podmokłych łąk Indii i Nepalu. Jego nazwa znaczy w języku hindi „dwanaście końców”, od poroża, które ma zwykle 12 odrostków, a czasem nawet 20.
Sępnik różowogłowy (urubu)Amerykański padlinożerca z różową, nagą głową. Gdy coś mu zagraża, zwraca na wpół strawione mięso, a ten zapach odstrasza drapieżniki.
KapodzióbAustralijska gęś, która niechętnie pływa, za to może pić słoną wodę. Broniąc terenu, biega z rozłożonymi skrzydłami i chrumka jak świnka.
Kariama czerwononogaPtak z łąk Brazylii i Argentyny, biegający ponad 40 km/h. Zdobycz, np. jaszczurkę, uderza o ziemię lub kamień, a w powietrze wzbija się tylko w ostateczności.
Warzęcha czerwonolicaAfrykański ptak z dziobem jak łyżka. Brodzi po płyciznach za hipopotamem lub krokodylem, które płoszą z mułu jej zdobycz.
Warzęcha zwyczajnaBiały ptak z łopatkowatym dziobem, którym przeczesuje płytką wodę. Żyje w Europie, Azji i Afryce, a zagraża jej osuszanie mokradeł.
Łabędź czarnyŁabędź z Australii. Choć nazywa się czarny, na skrzydłach ma też białe pióra, widoczne zwłaszcza w locie. Nie odlatuje na zimę i czasem gniazduje w koloniach.
Świstun chilijskiKaczka z jezior i stawów Ameryki Południowej. Wśród świstunów wyróżnia się tym, że para pozostaje razem dłużej niż jeden sezon lęgowy.
Żuraw mandżurskiWysoki żuraw z czerwoną czapeczką, z Dalekiego Wschodu. To jeden z trzech najbardziej zagrożonych gatunków żurawi na świecie.
Biegus indyjskiRasa kaczki domowej o wyprostowanej sylwetce, która zamiast się kołysać, szybko biega. Pochodzi od dzikiej kaczki krzyżówki, ale w przeciwieństwie do niej nie lata.
Gęś tybetańskaGęś z wysokogórskich jezior Azji, uważana za najwyżej latającego ptaka: podczas wędrówek przelatuje nad Himalajami, powyżej 8500 m n.p.m.
Bernikla rdzawoszyjaMała, barwna gęś z północnej Azji. Często gniazduje obok sowy śnieżnej lub sokoła wędrownego, które chronią jej lęgi przed drapieżnikami.
Drzewica dwubarwnaKaczka wydająca miłe dla ucha, gwiżdżące dźwięki. Zachowuje się trochę jak łabędzie i gęsi: pary są wierne i razem opiekują się młodymi.
Bernikla hawajska (nene)Najrzadsza gęś świata i symbol Hawajów. W 1952 r. na wolności zostało tylko 30 ptaków. Mocne nogi pozwalają jej szybko chodzić po wulkanicznych zboczach.
KoskorobaBiały ptak z Ameryki Południowej, czasem nazywany łabędziem, choć nie ma łabędziej maski przy dziobie. Para potrafi bronić swojego terytorium przez wiele sezonów.
Flaming różowyBardzo towarzyski ptak, w naturze żyjący w stadach liczących tysiące osobników. Różowy kolor piór zawdzięcza algom, które zjada. Latem można zobaczyć karmienie flamingów.
Urson amerykańskiNadrzewny gryzoń z Ameryki Północnej, z ok. 30 000 kolców na grzbiecie. Kolce wypełnia gąbczasta substancja, dzięki czemu są lekkie i sztywne.
Bernikla kanadyjskaGęś z Ameryki Północnej, inteligentna i o świetnej pamięci, rozpoznaje nawet ludzi. Przy dobrym wietrze przelatuje 2400 km w ciągu doby.
Wari czarno-biały (lemur wari)Krytycznie zagrożony lemur z lasów Madagaskaru, w którego grupie zwykle rządzi samica. Ostrzega głośnym rykiem. W 2024 r. zoo otworzyło pawilon lemurów.
Gibboniec białolicyMała małpa człekokształtna z Azji Południowo-Wschodniej, bez ogona. Huśta się na długich rękach z gałęzi na gałąź, a jej śpiew słychać z daleka.
Gibboniec żółtolicyGibbon z lasów Laosu, Kambodży i Wietnamu, żyjący w rodzinach: samiec, samica i młode. Rodzina porozumiewa się głośnymi śpiewami.
Binturong orientalnyNadrzewny ssak z lasów Azji, jeden z dwóch drapieżnych z chwytnym ogonem. Je głównie owoce, a rozsiewając nasiona, pomaga odnawiać się lasom deszczowym.
Serwal sawannowySmukły afrykański kot z sawann, o bardzo długich nogach i dużych uszach. Słuchem namierza gryzonie w trawie i skacze na nie z wysoka.
KeaBardzo inteligentna papuga z gór Nowej Zelandii, żyjąca także powyżej granicy lasu. Dawniej tępiona za ataki na owce, od 1986 r. jest pod całkowitą ochroną.
Kangur rudyNajwiększy kangur Australii. Skacze na tylnych łapach z prędkością do 60 km/h, w jednym susie pokonuje ok. 8 m i skacze prawie na 2 m w górę.
Aguti oliwkowyGryzoń z Ameryki Południowej, który jako jedyne zwierzę potrafi sam rozgryźć twardy orzech brazylijski. Mieszka w Brazylii, Argentynie i Paragwaju, a z innymi porozumiewa się głównie zapachem.
Mangusteczka karłowataMała afrykańska mangusta, żyjąca w grupach do 30 zwierząt i chowająca się m.in. w termitierach. Stając na przednich łapkach, wydaje się większa w oczach drapieżnika.
Kangur rdzawoszyi (walabia Bennetta)Mniejszy kangur z Australii i Tasmanii, aktywny o zmroku i nocą. Naukowa nazwa rodziny kangurów znaczy po łacinie „wielka stopa”.
Surykatka szaraSurykatki z Afryki Południowej żyją w koloniach, w których strażnicy wypatrują zagrożenia. Są odporne na jad niektórych węży i skorpionów. W sezonie letnim bywają karmione przy gościach.
Osioł domowyOsły udomowiono ok. 6000 lat temu. Są towarzyskie, najaktywniejsze rano i wieczorem, a w dobrych warunkach żyją nawet 40 do 50 lat.
Puszczyk uralskiDuża sowa o rozpiętości skrzydeł ok. 1,3 m, z ciemnymi oczami. W Polsce gnieździ się bardzo rzadko, w górach na południowym wschodzie kraju.
Pekariowiec obrożnyAmerykański krewny świń, żyjący w stadach od południa USA po Argentynę. Ma świetny węch, którym rozpoznaje członków stada i znajduje zakopane jedzenie, ale słaby wzrok.
Wilk szaryWilki żyją w rodzinnych watahach, w których potomstwo ma tylko dominująca para. Wataha potrafi w ciągu doby przejść nawet 200 km, zwykle nocą.
Daniel zwyczajnyJeleń z charakterystycznym, łopatowatym porożem u samców. Daniele mają bardzo dobry słuch, węch i wzrok, a żerują głównie o świcie i o zmroku.
Sambar kropkowany (jeleń Alfreda)Jeden z najrzadszych ssaków świata, żyjący dziko tylko na kilku wyspach Filipin. Żyje w małych grupach i jest najaktywniejszy o zmierzchu i nocą. Do gdańskiego zoo trafił w 2013 r.
Anoa nizinnyNajmniejszy dziki bawół, żyjący tylko na indonezyjskiej wyspie Sulawesi. W naturze zostało mniej niż 2500 dorosłych zwierząt, bo lasy zamieniane są w pola.
Lutung jawajskiMałpa z tropikalnych lasów Jawy, Bali i Lombok, większość dnia spędzająca w koronach drzew. Zagraża jej rozwój rolnictwa i nielegalny handel.
Łoś euroazjatyckiŁoś z podmokłych lasów północy. Szerokie, płaskie racice pozwalają mu chodzić po bagnach i głębokim śniegu, a do tego świetnie pływa i nurkuje.
Pawilon mandryliPawilon otwarty pod koniec 2016 r., dzięki któremu zimą można oglądać mandryle przez szybę. Mandryle spędzają dzień na ziemi, a na noc wspinają się na drzewa.
Pawilon małp człekokształtnychMałpiarnia z całoroczną ekspozycją, oddana jesienią 2005 r. Wcześniej małpy mieszkały w skromnym baraku, w którym mimo to rodziły się cenne młode. W pobliżu są wybiegi orangutanów i szympansów.
Mundżak chińskiMały jeleń z Chin i Tajwanu, ważący 10 do 18 kg. Samce mają krótkie rogi i długie kły. Nazywany szczekającym jeleniem od głosu, który wydaje w niebezpieczeństwie.
Wyjec czarnyMałpa z lasów Ameryki Południowej, słynąca z donośnego głosu. Samce są czarne, samice żółtawe. Długi chwytny ogon służy jej jak piąta ręka.
Patas rudySmukła małpa z afrykańskich sawann, jedna z najszybszych: biegnąc, osiąga do 55 km/h. Żyje w grupach samic z jednym samcem.
Gereza abisyńskaCzarno-biała małpa z lasów Afryki z długim, puszystym ogonem. Na dłoniach ma tylko cztery palce, bez kciuka, co ułatwia szybkie skoki w koronach drzew.
Manul stepowyMały, puszysty kot ze stepów i gór Azji, z najgęstszą sierścią wśród kotów i okrągłymi źrenicami. W 2025 r. zoo przebudowało dla manuli dawny obiekt pum.
Kob moczarowyAntylopa z wilgotnych łąk i terenów zalewowych na południu Afryki. Samice z młodymi trzymają się wilgotniejszych miejsc, samce wybierają suchsze.
Żółw promienistyKrytycznie zagrożony żółw z Madagaskaru, z pięknym wzorem promieni na pancerzu. Głównie je trawy, a upał przeczekuje w cieniu lub zakopany w ziemi.
Żółw pustynnyDuży afrykański żółw z pustyń i skraju sawann. W największe upały chowa się w wykopanych norach i zapada w letni sen. W naturze dożywa 54 lat.
Pampasowiec grzywiasty (wilk grzywiasty)Długonogi psowaty z południowoamerykańskich łąk i sawann, z rudą sierścią i czarną grzywą na karku. Mimo nazwy nie jest wilkiem; je drobne zwierzęta, ale też dużo owoców.
Bongo górskieRzadka antylopa z górskich lasów Kenii, rudawa w białe pasy. Uciekając przez zarośla, biegnie z uniesioną głową, żeby rogi nie zaczepiały o gałęzie. W naturze zostało tylko ok. 70 do 80 dorosłych zwierząt.
Pawilon ptaków i gadówCałoroczny pawilon ptaszarni i gadziarni, otwierany w dwóch częściach w 2001 i 2003 r. Po otwarciu można tu było oglądać ok. 30 gatunków papug i 16 gatunków gadów; to dobre miejsce na chłodny lub deszczowy dzień.
Koronnik szaryAfrykański żuraw ze złotą koroną piór. Jako jeden z dwóch gatunków żurawi ma tylny palec, którym chwyta gałęzie i może przesiadywać na drzewach.
Pawilon żyrafBudynek żyraf ugandyjskich przy ich wybiegu, z którego korzystają przez cały rok. Pawilon zaprojektowano w 2005 r., a powstał w 2008 r.
Tapir amerykańskiSamotnik z wilgotnych lasów Ameryki Południowej. Dobrze pływa, a nocą chodzi po dnie rzek w poszukiwaniu roślin wodnych.
Kapibara wielkaNajwiększy gryzoń świata, waży nawet 66 kg. Świetnie pływa i może zostać pod wodą 5 minut. Latem opiekunowie karmią kapibary przy gościach.
Zebra pręgonogaPodgatunek zebry stepowej z Afryki Wschodniej i Południowej. Rozpoznacie ją po szarych lub rdzawych smugach między czarnymi pasami. W suahili zebra to „punda milia”.
Nandu szareNajwiększy ptak Ameryki Południowej, ma do 140 cm wzrostu. Nie lata, ale biega do 60 km/h i robi gwałtowne zwroty podczas ucieczki.
Pelikan różowyJeden z najcięższych latających ptaków, waży nawet 11 kg. Jego worek pod dziobem mieści do 13 litrów i działa jak sieć na ryby. Pelikany łowią zespołowo.
Sitatunga sawannowaAntylopa z afrykańskich bagien. Szeroko rozchylane racice pozwalają jej chodzić po grząskim terenie, a na odpoczynek wybiera suche wzniesienia.
Kot pustynny (kot arabski)Mały kot z pustyń, ważący 1,5 do 3,5 kg. Futerko między palcami chroni go przed gorącym piaskiem. Do Gdańska przyjechał w 2015 r. i mieszka w pawilonie lwów.
Pawilon lwówLwiarnia z 2014 r., do której wprowadziły się lwy angolskie. W tym samym budynku zoo urządziło też ekspozycje dla kotów arabskich i golców piaskowych.
Eland zwyczajnyNajwiększa antylopa świata: samiec waży do 950 kg i ma blisko 2 m w kłębie. Mimo to dobrze skacze i biega. W porze suchej żeruje nocą, gdy rośliny są bardziej wilgotne.
Kuc szetlandzkiKuc ze Szkocji, mimo niskiego wzrostu zaliczany do najsilniejszych koni na świecie. Potrafi spać na stojąco, a każde ucho obraca osobno, żeby lepiej słyszeć.